Monday, July 9, 2018

BMW S1000 R Review. si Adik Kembar S1000RR Yang Berbogel!

BMW. Sapa tak kenal? 

Sebut saja BMW ramai yang terbayang model GS1200-nya yang pernah dipopularkan oleh pelakon Ewan McGregor dalam siri "Documentary" motorcycle adventure beliau yang berjudul "Long Way Down" yang diterbitkan pada 2007.

Ahhh... Jangan bohong. Memang sebut BMW je mesti kita terbayang model GS. Umpama "toothpaste" itu colgate. Kihkihkihkih...

Sebenarnya banyak lagi model-model lain yang telah dihasilkan oleh BMW Motorrad, cuma yang menonjol adalah model GS disebabkan ianya menjadi pilihan para rider untuk dijadikan kuda tunggangan melangkah border untuk masat (massage) pekena tomyam kung.

Tetapi pada hari ini, artikel ini berkisarkan sebuah model yang diilhamkan daripada abangnya yang terkenal dengan "sirip jerungnya" di sebelah tepi. Beliau diberi nama, S1000R.

Seperti nama yang mirip kepada model S1000RR, model S1000R ini boleh dikatakan "kembar kurang serupa" dengan model S1000RR, yang mana ianya model "naked" dan kuasa yang dihasilkan daripada enjin "empat dapur (inline four)" telah ditala (detune) agar menghasilkan top end yang lebih malar dari model S1000RR. Ia dikatakan boleh menghasilkan kuasa "low to middle range performance" kuasa maksimum 118kW pada 11,000 rpm dan kuasa maksimum torque (pick-up) sebanyak 112Nm pada 9,250 rpm. Dalam erti kata lain, naik bukit kena main clutch lebih sikit la jugak. Hahahahahahaha...




 Lampu depan sebelah lain, sebelah lain yang ikonik pada model BMW.


Handle alih kiri kanan pun masih nampak segak uolss....


Motosikal ni agak tinggi. Penulis yang berketinggian hemsem 178cm (5 kaki 8 inci dalam sistem imperial (seperti yang digunapakai oleh USA) pun menjengket kaki. (Macamanalah gamaknya wartawan Berita Harian yang jaga bahagian artikel moto tu ye? Sampai ke tidak kaki dia? Kikikikiki), tetapi dari segi kelebarannya selesa dan boleh dikatakan kaki dalam keadaan postur yang selesa ketika diletakkan pada pemijak kaki.


Maneuverability (fuh cakap omputeh plak...) moto ni surprisingly agak berat, berbeza dengan motor superbike satu liter dari pembuat jenama lain. Mungkin kerana posisi badan yang agak menegak, membuatkan kita terasa berat moto difokus pada fork USD, berbanding dengan superbike yang mana moto lebih mudah untuk di"counter steer" bagi masuk apex corner (kecuali kalau ko corner biasa-biasa je, macam pegi kedai beli susu anak. Masa tu la lengan ko rasa kebas. Hahahahahahahahaha). Apapun ia lebih kepada kebiasaan seseorang itu mengendalikan jentera apa kuasa pun. Penulis lebih biasa menunggang supersport / superbike / full fairing bike berbanding naked bike. Last dulu pun tahun 2009. So boleh bayang la betapa kekoknya penulis menunggang "kuda besi" ini. Power deliverance pulak awesome. Sekali pulas kalu tak pandai control memang tergolek dok masuk longkang. Smooth dan silky. 

Model ini didatangkan dengan dua mode tunggangan. Rain dan Road. Amat sayang sekali ia tidak didatangkan dengan 3 mode. Boleh rasa perbezaannya ketika di litar. Tetapi mungkin kerana sasaran penunggang bagi model ini adalah untuk "daily commute" atau "inter-town travel" maka dua mode ini sahaja dihidangkan kepada pemilik-pemilik model ini.


Akra titanium uols.... loan pakai nama bini pun no hal punya barang ori dapat...


Selain itu juga, ianya didatangkan dengan ekzos Akraprovic titanium (dah pasti bukan clone; yang ada kedai moto bagi kalu beli dengan diorg sebagai promo katanya... hihihihi), quickshifter yang kurang "smooth" (mungkin ianya boleh disetup di control box quickshifter tu... macam berapa miliseconds kita nak engine kita dicut-off) sehingga menyebabkan transisi gear ke gear yang lain menjadi seakan tersengguk dek kerana cut-off engine yang boleh dikata agak lama (walaupun kurang dari sesaat), tetapi kesenggukkan tetap dirasa. Sampai kita terasa "rantai longgar ke nak kena tarik jab" di dalam dada kita... hahahaha..

Tetapi, dengan adanya indikator seperti "gear indikator", "sukatan minyak" boleh la membuat pemikiran kita terganggu sekejab dari quickshifter yang tak berapa quick tu sebab nak tengok kita da masuk gear berapa. Kalu tak mesti ramai yang tercari-cari gear 7. Kihkihkihkih...



Di indikator "Neutral" tu la jugak boleh didapati indikator untuk mod tunggangan yang dipilih. Maafkan penulis sebab tak tunjuk mod tu, sebab masa ni kekenyangan sangat. Buurrpppp....


Secara overall motor ini sesuai ditunggang oleh peminat-peminat model naked bike. Dengan aksesori lengkap didapati di sini, boleh dikatakan ianya "value for money" kepada bakal pemilik-pemilik model ini kerana tak perlu banyak sangat nak upgrade. Dengan standard ada quickshifter, ekzos Akra, brembo mono kat brake depan, sekiranya expectations anda terhadap model ini tidak terlalu tinggi, maka ianya adalah yang paling mantop dikalangan model-model naked lain seperti Suzuki GSX-S1000 atau Kawasaki Z1000 atau yang sewaktu dengannya. 

Cuma pada penulis, penulis lebih berminat dengan model-model full fairing atau adventure. Tetapi, minat penulis tak semestinya minat anda semua. Seperti yang telah penulis katakan di atas, kalau nak banding dengan model naked lain, model S1000R ini boleh mengatasi yang lain kerana DNA model S1000RR menjadi platform motorsikal ini dibina.

Akhir kata, moto anda, duit anda. Bulan-bulan anda yang bayar. Nak submit loan nama bini pun tak apa... yang penting sembang jgn gebang. jangan kasi bimbang.

Sehingga dilain masa, adioossss............

 Luxury. Yes, it is.



Yummy.


Nampak tak quickshifter yang tak best tu. Hahahahahaha....


Wednesday, May 9, 2018

Stone Ride : Nasi Ganja Ipoh!!!


Assalam you ols.... Yaaa.. bertemu kita lagi kali ini dalam blog yang sama. Hahahahaha...

Firstly aku nak say sorry to you all yang mana-mana dah lama tunggu entry blog ni sebab aku jarang update. Yang paling utamanya adalah sebab aku takde laptop, walaupun boleh taip laju, tapi bila takde laptop or pc kat umah jenuh gak la ko nak update apa-apa pakai phone. So jadilah entry blog lebih kurang setiap penggal mengundi sekali. Kuang.. Kuang... Kuang.

Baik, tanpa melengah masa boleh la aku update ride kali ini, dipanggil "Ride Stone" Nasi Ganja. Kenapa stone? Sebab isap ganja kan boleh stone? So ni lebih kurang la... hihihi

Sebenarnya ride ni dah lama dah aku plan, tapi disebabkan tak penah la plak betul-betul nak pegi, so kira hangat-hangat tahi cair ayam la kan? Kejab takde bajet la... kejab rasa malas la... jadi supir la... tapi alasan sebenarnya malas nak ride sorang. So aku decide lepas ni if takde member pun, kalau dah terasa nak ride, maka belasah la aku ride hari tu. Har.. Har.. Har...

Perjalanan daripada Bentong ke Ipoh ni memakan masa lebih kurang 2 jam setengah. Tapi aku amek masa agak lama sebab aku lalu jalan lama (Rawang - Serendah - Tg Malim... etc.. etc... sampai la ipoh) dan aku ride santai je. Antara sebab ride ni adalah untuk try abam punya action camera yang baru beli brand SJCam SJ6 Legend. Kualiti kamera ini bagus bangeti (bagus sangat) dan gambarnya lawa. Cuma bateri life je tak berapa nak panjang (lebih kurang dalam sejam doploh menit) dan disebabkan aku tak bawak bateri spare dan mic nak cucuk kat kamera so takdelah vlogging. Tapi gua da buat channel kat youtube dah untuk moto vlogging, InsyaAllah nanti akan up jugak video. Takde masa (sebenarnya takde laptop nak edit video. Ni pun pakai laptop adik... kahkahkahkah). Okay, sambung balik entri blog...

Perjalanan yang mengambil masa lebih kurang 3 jam lebih ni dimulakan pada jam 7.30 pagi. Sampai Ipoh dalam pukul 11.30 pagi, so bley agak la berapa jam di situ. Ada la dekat 4 jam. Masuk jam kedua keras dah saket bontot. So next upgrade nak kena beli seat Corbin. Harapnya bini aku belikan la abang hadiah seat tu yee... nanti tak le kebas bontot atas motor. Kihkihkihkih... 

Disertakan map untuk rujukan korang...

tuu diaaa........ jarak dia! 


Pada mulanya cadang nak sarapan kat Pau Mun Yik Yik Mun, Tanjung Malim tapi disebabkan perut dah mula rasa pedih nak gastrik, so aku stop la kat RnR Gombak pekena nasi lemak. Sebelum ni penah rasa, tak berapa sedap la, tapi hari tu sodap betul. Sambalnya, pedasnya, nasinya... biasa je. Paru sambalnya... ayam gorengnya... fuuhh... Sodap melayan bhai.


isi perut dulu siap-siap... yooshhh


Nak pi melemang Tok Ki ke baaaaaang? 

Perjalanan dari Gombak pulak takde apa yang menarik sangat, cuma aku ada la stop-stop untuk minum sambil-sambil melihat trafik yang makin banyak... padahal sebenarnya stop sebab panas. Kahkahkahkahkah... 

Oh lupa plak. Ride ni pun sekaligus nak test aku punya touring jacket dan seluar yang baru beli. Tapi panasnya mak aih.... so kompem nak kena upgrade touring bike plakk... Multistrada ke? Kihkihkihkihkih....

Seperti yang diceritakan di atas, sampai Ipoh lebih kurang jam 11.30 pagi, tapi line dia MasyaAllah, ramai betul umat Nabi Muhammad S.A.W. Tanpa melengah masa aku pun beratur terus.. korang tengok aje la gambar bawah ni... ramai tak ramai? On X On??

Lautan manusia... yang lapaaarrrr...

Tapi masa tengah beratur tu, sorang pakcik tegur aku, 

"Assalamu'alaikum. Adik ni nak bungkus jugak ke?"

Aku pun kabo la, "Ehh tak.. nak makan sini la pakcik."

Pakcik tu pun sambung dengan hensemnya (sebab da tolong aku, kira emsem la kaann), "Beratur ni untuk bungkus Dik. Kalau nak makan ko masuk je duduk. Nanti diorg amek order. Kang ko beratur sini kang, sampai sana takde tempat duduk la kan?"

Aku terpikir jab. Betul jugak apa yang orang tua ni kata. Lepas ucap terima kasih lebih kurang aku pun terus melangkah masuk dalam. Actually, sebelum datang sini aku ada la baca blog-blog jalan-jalan cari makan yang lain yang dok cerita pasal queue diorg ni... diorg kata diorg queue lama, Kalau nak takde org sangat datang kul 10 pagi katanya. So kira kalau kita nak makan sini pun kena la queue. Tapi sebenarnya tidak. Tertipu gak aku. Cissssss..........................

Muka happy bro dapat duduk dan order. Tengah tunggu order sampai aje ni...


Tak lama menunggu order pun sampai... Tuu dia. Kopi Ais, Air kosong, Roti Bakar, Nasi Kandiaq (betoi kaaa aku cakap ni?) dan kamera aksi SJ6 yang bukan untuk dimakan. Kehkehkehkehkehkeh... Tak lama pun i balun la menu ni. 

Tapi... Tapi... Haaa... ada tapi tau. Kopi Ais dia dengan Roti Bakar... PEEERRRRGGGGHHHHHHHHHHHHHHHH... mantop!!! Disebabkan aku tak mau terkencing-kencing nanti tak le aku order kopi tu banyak sangat. Aku kalu menum kopi banyak nanti akan terkoncing-koncing. Dibawah disertakan gambir gambar-gambar yang sempat diambil untuk tatapan korang....


Tu dia... order hamba dah mai. Kecuali kamera tu. kikiki

Saje je tunjuk gambar ni.


Lauk pauk yang menggunung. Tapi da sejuk. Sedeyyy...

Tuu dia... susun siap-siap tinggal amek saje. Ehh jab, pakcik ni tadi kata untuk bungkus. Ni apahal plak dalam pinggan? Tapau dapat pinggan ke?


Overall bagi aku nasi kandar ganja ipoh ni biasa-biasa je. Okeeee laaaa, takde la sedap mana. Sambal Kelapa dia ada la sikit rasa tapi nak kata unik tu penah aku rasa yang lagi best. Termasuklah nasi kandiaq tu. Biasa-biasa je. Kat KL dgn PJ lagi bersepah kedai yang sedap.

Keluar je dari kedai tu aku nampak ada kedai jual cendol. Da pekena nasi kandiaq kompem la nak pekena cendol kan? So aku pun pegi la gerai tu... Sekali tengok brader tu mak aih... emsem. Muka melayu tapi tengok nama "Kelvin Raj". Aku tanya Chindian ke? Dia kata ha'ah.


Yang gadis-gadis jgn ta nyenyak tido malam yeee...


Cendol dia. Ok laaa... nak kata sedap sangat pun tak. Tapi boleh la buat penghilang dara dahaga. 

Banyak gak yang aku sembang dengan brader Kelvin ni... Cakap la kat dia tak sedap mana. dia pun buka la cerita... rupanya nasi ganja ni pun dah berubah tangan pemiliknya. Maksudnya dari bapak ke anak. Takde la pulak aku nak tanya bapak dia meninggal ke apa, tapi bila anak dia ambil alih memang banyak la perubahan dari segi rasa. Apepun yang itu aku tak boleh komen la sebab aku tak penah rasa nasi ganja sebelum ni, so iyakan saja...

Selepas ucap tq and goodbye, aku pun minta izin brader ni untuk beransur. Dibawah ini banner cendol abam kacak ni. Bila ditanya pandai dia pilih nama gerai dia kata "Ni newspaper yang tulis bang..." seraya merendah diri. 

Lai... Lai... Lai....


On the way balik aku benti jab kat pekan Simpang Pulai sebab nak caj kamera aksi tu (letak kat Starbucks. Kat McD sebelah dia gila ramai...) dan tengah siap-siap masukkan ais dalam poket jaket touring ni (sebab panas sangat) sekali golap la pulaaaaaaaaakkk.... Hahahahahaha. Balik hujan lebat dan aku lencun. Bukan sebab hujan (jaket waterproof), tapi sebab air batu dalam kocek jaket. Kahkahkahkahkahkahkahkah..


Uih... Golap ehhh

Overall experience ni boleh di repeat, bukan sebab nasi sedap, tapi sebab ambiance tempat ni menarik, roti bakar dan kopi aisnya sedap dan jarak perjalanannya berbaloi la nak gi konvoi dengan kawan-kawan. Abam bagi 4 bintang dari lima. Bagi banyak-banyak tak boleh. Hahahahahaha... 

So kalau ada mana-mana lady bikers yang mai sini lepas baca blog aku ni, taulah depa nak pekena cendol dari nasi ganja. Kikikikikikikikiki...

Okay geng... Sehingga lain masa. Vrrooommm!!!!!!!!!!




Monday, July 3, 2017

*Bruuup* Ride to Muar; The Mee Bandung Chronicle

Assalam all... Awesome kan title omputih?? Hahahahaha... saja jah bakar line. InsyaAllah kandungan akan dalam bahasa Manglish, Malay + English.. Hihihihi...

Bersempena dengan birthday aku yang lalu (sebenarnya bukan nak celebrate sangat pun, tapi sebab dah lama sangat tak ride jauh..), Ride *Buuup* ke Muar telah kujalani untuk recce balik jalan ke sana, sebab dah lama sangat tak pegi. Last hari tu pun 7 tahun lepas~! 👀

Tuu dia adik abang. Jangan tak tau....


Perjalanan tersebut yang mengambil masa kira-kira 5 jam untuk sampai (sebab sesat + berhenti rehat banyak) dimulakan dengan bacaan do'a perjalanan menurut sunnah:

بِسْمِ اللَّهِ تَوَكَّلْتُ عَلَى اللَّهِ، لاَ حَوْلَ وَلاَ قُوَّةَ إِلاَّ بِاللَّهِ

Aku bertolak kira-kira pada jam 8 pagi. Cuaca pulak ngam-ngam soii rase sejuk membelai pipiku yang comel lagi gebu, menambahkan lagi rasa nak terlelap pepagi.. hihihi..

Nampak tak..?? Nampak tak?? Siapa tak nampak lagi dua Jumaat.. Hahahaha.. Takdeelah. Tu mata sembab tak cukup tido.

Disebabkan ride ini jauh, aku dah siap2 pasang bantal empat segi (beli kat Tong Fatt Bentong) ikat kat seat motor agar perjalananku bontot tak saket sangat, sebaliknya sakitlah jugak.. Hahahaha.. Aku jugak buat keputusan nak pakai racing suit two piece ni..yelahkan safety yang paling utama! (Ok la dari beli jaket siap same kaler dgn kasut tapi bila tanya ori ke tidak tak bley jawab.. hahahaha).

Tak banyak coretan yang dapat kubuat ketika dalam perjalanan sebab tak banyak benda menarik pun dan terkejar masa (nak sampai Muar dalam tengahari), jadi beberapa sahajalah gambir gambar yang dapat kupersembahkan untuk tatapan kalian.. eceeewah.




Sampai RnR Nilai pada jam 10.30 pagi. Perut dah berkeroncong mintak diisi. Apa lagi, stop lah sini. Makan nasi goreng sama lauk di sisi. eh.. eh.. sekali caption da macam puisi!


Walaupun kat Google map tulis lain, aku berjourney ke Muar ikut jalan lain. Tu yang sesat tu.. kikiki. Aku exit kat Tol Ayer Keroh dan masuk Lebuhraya AMJ ke Muar. Kereta tak banyak sangat, jumlah yang boleh dikatakan masuk akal (sebab hari bekerja), tapi cuaca berubah dari sejuk (Bentong) ke panas berdengung dan kekesalan mula kurasakan sebab pakai racing suit ini.. kahkahkah..

Berhenti je mesti mau selfie. Bukti kasi bini maaa...
Lagi 7 batu nak sampai. Alhamdulillaaaah..~ 


Yang seronoknya bila jalan-jalan tempat orang ni, adalah bangunan-bangunan yang biasa-biasa pun boleh jadi luar biasa, dek kerana kreatifnya badan berkuasa yang berkaitan membuat design landmark-landmark yang menarik...




Bus Stop design ala-ala rickshaw. Cantik
 Bila sampai sini aku dah blank. Sebab papan tanda takde tunjuk apa-apa ke Muar. Aku gamble amek "Tangkak / Segamat" dan nampak signboard KPJ Bandar Maharani ke kanan, muahahahahahaha... happy terus!

Abam lain kali letak la sekali tulisan "Muar".

Sampai sahaja ke pekan Muar (sebelum jambatan) satu landmark menarik minatku... ianya seperti satu arca bagi memuji kebesaran kerabat DiRaja Johor dengan tulisan "Daulat Tuanku". Cantik, macam tugu Keris kat Kelang tu... ehh jab, ada lagi ke tugu tu?? Macam dah kena roboh. Tak tau plak, Hhhmmmmmm....


Landmark yang menarik

Tak jauh dari landmark situ ada satu jambatan yang menghubungkan Muar (sebab terpisah dek muara), sempat le jugak aku stop amek gambar dari atas tu. Cantik... malahan bau laut itu menyamankan!


Tak tau la kapal apa tu.. yang kompem bukan Titanic! hihihi...

Sesampai sahaja di situ, satu landmark yang menandakan kita sudah sampai ke pekan Muar tersergam indah... maaf ye gambar jauh sangat, nak pi dekat payah keta banyak. So amek gambar ajela dari tepi jalan... Hmmmm... (bunyi tak puas hati).

Penanda pekan Muar
Setelah berpusing-pusing mencari kedai Mee Bandung Abang Sayang (tak tengok GPS, nak save bateri. Powerbank tak bawak! Hihihihi), akhirkan terpaksa la jugak aku give up dan tgk GPS. Rupa-rupanya kedai tu SEBELUM jambatan tu lagi.. so kena pusing balik dan keluar ikut arah yang ditunjukkan. Rugi jugak aku dekat 40 minit mencari arah. Tu le bijok sangat... kohkohkoh..

Landmark kedai mee bandung ni adalah belakang bas stesen dan juga berhadapan (kira belah tepi sikit, depan le tuuuu) dengan markas operasi polis marin. Hari ni hari kerja, so keta banyak parking sini... kalu tak, muto2 la parking berderet, mencantikkan lagi permandangan di sini.. eceeeewah.


No unauthorized admission ye. Maksudnye apa ntah.
Ahhhaa... Inilah kedai yang dicari. Alhamdulillah bukak jugak. Tapi aku prefer kedai yang belah tepi sekali kat tempat masuk tu.. sekali tutup plak. Apa bley buat.. janji kita ngap!

Kedai Mee Bandung Abang Sayang. Ko order lebih dua lebih kasih sayang dia bagi kot? Kihkihkih...

Permandangan laut yang indah mententeramkan jiwa.



Mee suda mari, kita sapedekk dulu...!


OTW balik tu aku sesat lagi... haihhh. Asalnya nak balik lalu jalan dalam dari Melaka ke Nismilan, tapi tetap jugak sesat. Last2 aku keluar ikut Ayer Keroh dan exit kat Simpang Ampat. Dalam perjalanan ni, sebelum flyover ni ada makan Dol Said, tak sempat plak aku nak singgah... tapi sebab utamanya adalah makam tersebut jauh ke tengah kawasan, so kalau aku stop nak amek gambar nanti orang tengok pelik pulak racer mana amek gambar. So aku buat keputusan utk tidak singgah di makan Dol Said dan meneruskan perjalanan. Ini flyover selepas makam tersebut...


Cuaca cantik... tapi panas berdengung. Naseb baek tak hitam kulit aku. hihihi...

♫ The Hills are alive... with the sound of musiiicccc..... ♫♫

Sampai kat sini, amat menarik perhatianku. Hahahaha... Teringat lecturer aku time study dulu. Dia suka panggil orang bongek. Satu hari tu aku marah la dia;

"Kenapa prof carut kat saya?" 
Dia plak kata "Bilo sey carut kek ko?"
Aku : "Tuuu panggil saya bongok".
"Sey panggil kau bongek. Bongek tu kat Nismilan!"

Satu kelas gelak berderai termasuk la aku. Lecturer ni VERY COOL... So kami tak kecik hati dengan kata-kata dia.. Hahahaha.... Tapi apapun pengalaman tu THORBAAAAEK!


Bongek kau ni...


Balik tu singgah jab jalan ke Kota dan Astana Raja. Nak tengok makam Raja Melewar.. Ini muzium Ghombau... 


Aku sampai selepas kul 5, so da tutup... sobb sobbb...


Ok aku cita sket pasal Raja Melewar ni. Beliau ini adalah keturunan raja dari Pagar Ruyung dan berketurunan Minangkabau (keturunan bini aku ni). Pada zaman tu, Nismilan ditadbir oleh Kesultanan Johor. Ketika hendak memerintah Nismilan, beliau (Raja Melewar) telah pergi ke Johor terlebih dahulu untuk menyerahkan cop Mohor dan untuk dapat macam restu la dari Sultan Johor ni. Masa tu seorang sedara dia berketurunan raja Pagar Ruyung gak, diutus pergi terlebih dahulu untuk menyiapkan upacara menyambut kehadiran Raja Melewar ni tadi. Nama beliau adalah Raja Khatib.

Tadi dia sudah ada sikit jahat, pergi kasitau penduduk tanah Nismilan bahawa BELIAULAH RAJA YANG DIUTUS tadi, terus dan-dan jadi Raja kat sana. Apa lagi, murkalah Raja Melewar dan beliau terus mengisytiharkan perang terhadap Raja Khatib. Nak tau lebih lanjut, silalah google atau baca kat sini.


Sedikit ringkasan sejarah ada diletakkan untuk panduan pelancong yang datang.

Siap ada replika keris.

Penerangan lagi....


Ok, yang ini aku tak tau makan siapa sebab takde sebarang penjelasan. Untuk makluman, terdapat larangan binaan kekal dikubur ya.

Ni agaknya makam Raja Melewar tu sebab ada kain kuning (melambangkan keturunan DiRaja).

OTW balik pulak ternampak rumah ni... struktur binaan rumah lama. Rumah siapalah agaknya. Kalu diberi peluang hendak aku beraya kat sini... hihihi...



Dalam perjalanan balik tu aku singgah Lenggeng, kampung bini aku. Ada pulak Mak Lang dia kat situ, salam lebih kurang, minum air dan aku balik lepas Maghrib dan sampai umah dalam kul 10 malam. 

Dah lama sangat tak ride seronok ride ni. Bila balik tu tak penat.. lepas mandi baru rasa penat! hahahahaha... terus nak tido, tapi dinner dulu dgn isteri tercinta utk celebrate birthday aku. Antara pengajaran yang boleh aku ambil dalam ride ini adalah:


  1. Study jalan dulu sebelum pergi.
  2. Letak bantal kat seat motor pun buleh kebas punggung unless punggung ko dibuat dari besi.
  3. Bila jadi utusan orang jangan memandai-mandai amek credit sbb nak jadi raja. Tak pasal2 orang declare war dgn kita.
  4. Brand Rev'it! memang awesome!
  5. Setakat ride makan satay kat daerah sebelah naek motor besar tapi ngaku naek kapcai termasuk dalam sifat kazzab (penipu).
  6. Ride kena dalam dua hari baru dapat explore semua betul-betul.


Akhir kata, sebelum berpisah lihatlah papan tanda ni... jalan ni selalu bikers lalu, tu la kan dah kena perati. Jangan bawak laju sangat bro. Laju sikit takpe... Hihihihi.


Sehingga di lain masa,

Assalamu'alaikum wbt!

Monday, April 10, 2017

Hibernate no more!!!

Assalam... Hello all...

Setelah lama memendamkan diri (actually malas nak update.. hahahaha), saya akan buat comeback dgn posting lebih kerap lagi. InsyaAllah. Sy juga akan buat satu youtube channel untuk review. Tetapi review-review ini juga akan dibuat dalam bahasa melayu @ inggeris. Semuanya tertakluk pada adanya kamera nak dibuat review dan kecenderungan nak bercakap dlm bahasa apa.... hihihi...

Tunggu yaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Saturday, December 22, 2012

Ride Mencucuk : Lata Jarum, here I come!!!!

Assalamu'alaikum dan selamat hari Ahad kepada semua...

Apa khabar hari minggu macam ni?? Tak ride ke? Ada yang buat short ride, ada yang buat whole day ride, ada yang buat aktiviti meleper ke Genting, Simpang Pulai, Klawang dan sebagainya, apa pun yang aktiviti yang anda lakukan, gear up or suit up, let's ride!

Pada hari coti cuti macam ni, gua berehat saja sebab nak melepaskan letih badan ride semalam yang telah berlangsung ke Lata Jarum.... Apa itu Lata Jarum??? Haaa... nanti gua cerita.

 Dari rumah gua, kira jauh le jugak nak ke Lata Jarum ni. Perjalanannya kira-kira sejauh 197km dan mengambil masa lebih kurang 2 jam lebih kalau naik kereta.



Tuuuu dia..... bengkang bengkok jalan. Impian setiap bikers! hihihi



Lata Jarum merupakan sebuah tempat rekriasi air terjun yang terletak di Raub, negeri Pahang Darul Makmur. Lata Jarum ini terletak kira-kira di bahagian utara-timur negeri Pahang dan ianya adalah beberapa kilometer dari Kg Ulu Dong.

Tempat ni kira first time aku nak pegi. Sebelum ni kalau nak mandi air terjun jer, Sungai Gabai, Ulu yam. Sungai Gabai, Ulu Yam. Aku dah jadi rupa Gaban (sebab pegi Sungai Gabai) dah. Hahahaha

Kejadian bermula apabila aku terbaca post Safa di facebook group yang mengatakan dia nak ride balik kampung ke Raub, Pahang. Pastu dia tanya le sesapa yang nak follow dia, aku pulak dengan rakusnya mengangkat tangan (dalam rumah jee... sbb aku balas posting fb dia! hihihi) berkata "saya!!!"

Bermulalah sesi meng"confirm"kan waktu dan tempat RV. blah.. blah.. blah... (aku malas nak spesifik sangat tang ni. Takder apa pun, banyak ngombrol-ngrombrol je bak kata orang Indonesia. Hihihi.



22/12/12
Pagi Sabtu tu aku bangun pagi pun lambat jugak. Hahaha... Nasib baik aku da kemas siap-siap baju dan seluar yang nak dibawa malam tu. So terus mandi-mandi, siap-siap salam mak aku terus aku gerak ke RV, Shell Jalan Tun Razak. Sambil bawa motor tu aku terngiang-ngiang mesej si Safa untuk sampai ke tempat RV sebelum pukul 9 pagi.



pagi yang indah.... cuaca yang cantik untuk ride. Oh yeah!!!
 
 
 
ngam-ngam mengikut had laju kebangsaan. Hihihi

 
 
Aku pun sampai je RV (Shell Jalan Tun Razak) canteeeek punya jam 8.55 pagi. Lima menit minit sebelum jam 9 pagi. Tapi hampeh... aku sampai sana sorang pun tak sampai lagi!
 
 

Wei... mana da korang?!



Aku siap sarapan roti sambal dua, air kopi susu sama oren baru nampak terima mesej si Safa :



"Aku on da way ke Shell"
 
 
Haaa... aku da mula boring dah. Masa tu dah nak pukul 9.30 pagi. Kot takder mesej dia tadi tu, abeh roti memang aku jalan solo ke Raub jugak. Tapi merayau sendiri, mau sampai ke Kuala Lipis, nak ambil gambar pagar rumah jiran ketua kampung depan sikit simpang tepi Datuk Siti Nurhaliza.
Tak lama lepas tu seorang daripada kamen rider yang dah pencen tiba, Kamen Rider Kopak Da Bulat. Hahahahaha.... (gurau bro... jangan marah. Hihihi)



Tengok... betul tak aku cakap macam kamen rider??? Hahaha



Kopak bukak jer helmet, ngam-ngam yang lain sampai. Kami pun menggerakkan motor kami untuk bersekongkol berkumpul dengan diorg. Berikut gambar-gambar di RV. Aku belanja Der!
 
 

Rider paling lambat sampai. Dengar cerita da sampai Shell baru dia perasan tayar depan teringgal kat rumah sebab dari keluar rumah dia wheelie sampai sini....       

 
 Motor brader Caap. Nick pun bersuara "Bukan nama ko Ashraf ke?"
"Ramai sangat la Ashraf... aku jadi la Caap". Hahahaha... lawak la ko Der!



Nama terbalik-terbalik pun pakai Leo Vince woooo........ Idaman hatiku!

 
 
Lepas isi perut, buang isi perut, kasi tambah tar sikit dalam peparu (peringatan tuuu... berhenti merokok!) kami pun bergerak. Sebelum gerak tu Safa ada cakap nak stop jab kat kedai motor pasal nak buat plat number belakang.... kami pun ok jah... (tak buleh marah. nanti dia merajuk tanak balik kampung kami nak pegi macamana ke Lata Jarum tu??? Hahahaha).







Spek baru gua... hehehe. Beli secara Groupon. Murah siot!

 
 
Kami pun berhenti kat salah satu kedai motor yang berderet kat jalan yang nak menuju Wangsa Maju tu. Berikut gambar kusyuk khusyuk (macamana daa eja khusyuk????) si Safa menampal nombor platnya :
 
 





Humangaih... penuh tekun. Kalau aku tu da aku lempar plat number tu!

 
 
Lepas da settle lebih kurang tu, kami pun bergerak. Tapi lawak gak pasal plat Safa dilekat velcro pastu diikat dengan tie cable sebab dia tak skru plat tu. On the way kami masuk Karak tu aku tak boleh nak ambil gambar sangat sbb keta banyak... Kelakar der, berbuai plat dia macam langsir raya! Hahahaha.



Masa di Karak tu, kami dengan lajunya memecut.... (eeerr... sebenarnya yang memecut tu aku... da lama sangat tak jumpa corner... kemaruk Der! HAHAHAHA). Aku sampai tershoooooooot lebih, sampai terlepas Petronas kat dalam Karak tu. Aku pun berhenti tepi sambil menunggu geng-geng lain sbb over sangat... hehehehehehe...



Dari sudut macam ni masa aku amek gambar, keta yang melintas tu pas tengok aku... agaknya dia ingat aku mencangkung nak berak sbb nyorok depan motor kot??? Hahahahaha

 
 
Nampak jer diorg aku pun terus mengejar. Masuk pekan Raub kami dah slow sikit pasal tak terkejar apa pun. Kami berhenti di kedai motor sebab Safa nak betulkan plat belakangnya yang berbuai tadi tu (hahaha)... Si Nick pulak nak repair brake belakang. Si Haniff pulak nak tukar minyak itam. Aku spray rantai... last-last, hampir kesemua kami buat sesuatu di kedai tu! Akekekekeke....



Da masuk town Raub... Bawak rilex beb!




Nick : "Sini ada kerja kosong ka tokehh??"
Taukeh : "Ada... ada... you mau keja ka?"
Nick : "Boleh la... apa kerja you ada?"
 Taukeh : "U mau kerja I kena berhentilah!!! I makan gaji saja tau!!!"



Nick tersenyum selepas brek motornya di service. Kalau tak dari tadi dia brek pakai tahan kaki kat jalan... hahaha



Brader Caap "Leo" Ashraff "Vince"



Sudah siap diskru. Tak ler berjurai macam langsir lagi! hihihi


Tengah-tengah serabut sana sini tu Safa tanya kitorang : "Korang nak makan kat kedai ke nak makan kat umah aku? Mak aku tanya ni..." Aku pun cakap la kat dia "Mak ang da tanya tu tandanya dia da masak le tu... memang dia expect tetamu. Tak apalah, kita memenuhi jemputan mak kamu la..." Safa pun telepon le mak dia bagitau kami makan tengahari di rumahnya. Tapi serious bro, BERBALOI!!! Giler sedap mak dia masak. Safa, ang tak ada adik perempuan yang da abeh sekolah ka??? HAHAHA




Bersiap-siap nak ke rumah Safa. Tapi Brader Caap ni memang lajuuu jer bersiap nak gerak. Iyelah kaaaan.. Leo Vince. Baru lagi pasang plak tuu... HAHAHA.



Kami pun sampai ke rumah Safa lebih kurang pukul 1.30 tengahari. Memang time lunch la... ngam-ngam! Kami pun masuk, salam sama ayah Safa dan kami pun menjamu selera... punya la lapar sampai terlupa nak ambil gambar sebelum makan... sempat amek selepas je. Hehehehehehehehehe.... sori Safa...








Makcik masak memang best!!!




Hanif dan Acap (Caap) yang terduduk kekenyangan. ni kalau ada bantal ni jalan ni brader dua orang ni...



Kopak mengelap air mata... katanya mata masuk abuk, tapi macam kitorang tak tau... air mata kekenyangan dan kemengantukkan tu... HAHAHA


Lepas da agak-agak abeh rokok dua batang, kami pun bergegas ke air terjun. Bukan apa, mata da makin mengecil, makin mengantuk. Yelah kan... ride ke sini, pastu masakan Mak Safa, MasyaAllah... sedap sungguh! Terus kami da rehat jer tanak keluar. Tapi disebabkan masing-masing da lama tak mandi dah berapa hari terjun, maka kami pun meneruskan niat kami...




Among the best roads are in Pahang. Twists and turns!




Hi-speed corner! Hihihi



Kami pun masuk dengan jayanya ke simpang nak ke Lata Jarum ni. Tang sini aku sempat bukak glove sbb kenderaan berselisih SANGAT KURANG so aku pun shoot la video.... kasik up sket! Hihihi






Dalam pade tu sempat jugak aku shoot video lastman kami, Saudara Nick sbb dari tadi dia sebok kata, "Aku ingat ko shoot video" tiap kali dia nampak aku pegang kamera. Hahahaha... takperlah Der, aku belanja ko video satu!






Banyak juga rumah kat dalam ni... masa kami nak ke sini, ada lebih kurang dua kenduri yang orang buat... agaknya memang ada beberapa kampung di sini. Mungkin jugak, dua-tiga daerah dalam jalan nak ke Lata Jarum ni....


Walaupun ride kami bertemakan "free ride" tapi secara kebetulan kami berzig-zag dalam formasi, tanda kami penunggang berhemah. Hihihi...



Single line potong kereta.



Perjalanan kami teruskan dengan tabah. Jalan di sini banyak lumut juga, so rider-rider yang extreme "menjamah" corner tu harap berhati-hatilah juga....



Cantik gambar ni. Hehehehe...




Signboard kat bawah before proceed ke Lata Jarum. Aku terlupa nak amek gambar kat sini, so aku amek gambar dari internet yang ada buat review jugak kat tempat ni. Gambar kredit to waterfallsofmalaysia.com





Haaa.... petanda kami dah sampai. Fuuhh.... berpeluh gak nak sampai sini!





Cubaan aku nak ambil gambar atas motor. Ada pulak si Zack ni interframe... (facepalm).




Cantik bersusun.... Nick muka risau dah! Akekekekeke....




Preview sikit. Hihihi....




Ingat ya... Kepala air, bukan kepala otak. Ngeeee.......




Zack bergambar ala-ala Zack dalam citee Azura. (ada ke babak ni??)




Lihatlah keindahan alam ciptaan Allah swt.



Hihihi...malu la abang tu tak pakai bajuuu....



Masing-masing amek mood "sejuk" dulu. Eeerr.... si Safa pegang apa tu??? Aku no komen!!! hahahaha...


Babak mandi telah di"sensor"kan kerana 18++. Actually sbb tak bawak kamera... hahaha... so gambar kat bawah ni gambar-gambar SETELAH abeh mandi dan g menum. Lapar der sejuk2 mcm ni.





Dua-dua gambar ni muka monyok jee.... makanan belum sampai. Ngeeeee




 Tuu dia ABC.



 Nasi lemak... Yum.. yum...


 
Barulah masing-masing muka ada ceria... hehehehe.


Demikianlah sudah ride kami yang tak seberapa... Beberapa babak yang lain terpaksa di delete sbb takder apa pun. Ride ini memang mantop dan meletop. Terima kasih kepada Bro Safa yang tak terhingga atas layanan superb family bro, ride yang BEST sangat!!! Masakan ibu yang sungguh menyentuh perasaan, bapa yang peramah dan sudi berborak dan juga klik-klik brader-brader geng LC135 yang turut sama-sama menjayakan ride ini. InsyaAllah kalau ada ride yang lain, kita pasti ketemu!



Andai kata tersalah, tersilap, terkasar bahasa sepanjang pengarang turut sama menjoin ride kalian semua, pengarang menyusun sepuluh jari memohon ampun dan maaf sekiranya ada kekhilafan saya. Sekian laporan Ride Mencucuk : Lata Jarum!




Dari kiri : Kopak, Acap (Caap), Hanif, Nick, Zack



Dan juga leader, Bro Safa!